Booking.com

 

S.Pellegrino & Acqua Panna’nın sponsorluğunda düzenlenen Dünyanın En İyi 50 Restoranı 2024’ün merakla beklenen listesi, 5 Haziran Çarşamba günü Wynn Las Vegas’ta düzenlenen gösterişli ve görkemli canlı ödül töreninde açıklandı. Etkinlik, gezegendeki en iyi şefleri, restoran işletmecilerini ve konaklama sektörünün ikonlarını bir araya getirdi.
Barselona’daki Disfrutar birinci sırayı alırken, İspanyol Asador Etxebarri ve Bruno Verjus’un Paris’s Table’ı ilk üçü tamamladı.

İspanya’nın Barselona kentindeki Disfrutar, yıllık restoran sıralamasında en üst sırada yer aldı. İlk beşi tamamlayanlar: Atxondo, İspanya’da Asador Etxebarri 2. Sırada, Bruno Verjus’un tablosu Paris’te No:3, Diverxo Madrid’de 4 numarada ve Maido, Lima’da 5 numarada.

Şefler Eduard Xatruch, Mateu Casañas ve Oriol Castro, Aralık 2014’te Disfrutar’ı açtı ve o zamandan bu yana birkaç yıl içinde En İyi 50 listesinde yer aldı. Eater’ın 2021 Barselona rehberine göre restoran, “gösteriş ve koşullarla dolu ayrıntılı bir moleküler mutfak markası” içeren, şehrin “en çok övülen kaliteli yemek mekanlarından biri” olarak kabul ediliyor. Restoranın Dünyanın En İyi 50 listesinin zirvesine doğru yürüyüşü son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam etti. 2023 listesinde 2. sırada yer aldı ve 2022’de 3. sırada yer aldı.

Her zamanki gibi, En İyi 50 listesi dünyanın küresel mutfak çıktısını sıralamayı amaçlıyor. 2019’daki bir kural değişikliğinden bu yana, listenin en üstüne çıkan herhangi bir restoran, sonraki yıllarda çekişmeden çıkarılıyor ve Noma ve elBulli gibi restoranların (hem kapanmış hem de kapanacağı duyurulduktan sonra) bir zamanlar zirvede olduğu hakimiyet sona eriyor. 10. 2024 listesinin “arka yarısı” olarak adlandırılan, 51’den 100’e kadar olan numaralar geçen hafta yayınlandı ve aralarında New York’tan Cosme (No. 99) ve Le Bernardin (No. 71), 2023’teki sıralamasından bir düşüş yer alıyordu (No. 44) ve Chicago’daki Smyth (No. 90).

Şimdi 50’den birinci sıraya kadar seçilmiş en ünlü restoranları paylaşmak istiyoruz sizlerle.

No.50 Uliassi / Senigallia
Marina ile plaj arasında, Akdeniz’in muhteşem manzarasına sahip cennet gibi bir konumda yer alan, baş aşçı Mauro ve maître d’ Catia Uliassi kardeşlerin liderliğindeki restoran, 1990 yılında açıldığından beri bir yemek mekanı olmuştur. Menüde 10 yeni yemek yer almaktadır. Her yıl eklenen ve klasik ve yenilikçi plakaların bir karışımını içeren. İkonik kaz ciğeri gofreti ve kir royale gibi ikramlar, aynı zamanda kurutulmuş mürekkep balığı ve portakal kabuklu kırmızı karidesin de yer aldığı bir ziyafetin havasını belirliyor.

No.49 La Colombe – Yeni Giriş / Cape Town
Constantia Nek’in tepesinde yer alan ve Constantia Vadisi’nden denize doğru bakan bu Güney Afrika harikasında harika yemekler ve manzaralar bir arada. La Colombe’da şef James Gaag ve ekibi, Fransız tekniğine dayanan ve Asya lezzetleriyle vurgulanan zarif yemekler yaratıyor. Sekiz veya 10 çeşitten oluşan tadım menüleri kusursuz bir hassasiyetle uygulanıyor ancak konukların yemeğe başlarken kendi kanepelerini seçmeleriyle deneyim eğlenceli ve ulaşılabilir olmaya devam ediyor. Restoran bir şaraphanede olduğundan, harika bir kadeh garantilidir, ancak düşük ve ABV seçeneklerinin olmaması konusunda da çok fazla düşünülmüştür.

No.48 Hiša Franko / Kobarid
Şef Ana Roš, 2017 yılında Dünyanın En İyi Kadın Şefi seçildikten sonra Slovenya’yı gastronomi haritasına koydu. Kendi kendini yetiştirmiş aşçı, yalnızca Soča’nın muhteşem ortamında bulunan restoranın birkaç kilometre yakınında bulunan ürünleri kullanarak gerçek anlamda yerel yemekler konusunda uzmanlaşıyor. Vadi. ‘Kırmızının 50 Tonu’ olarak adlandırılan mevcut tadım menüsünde, kahverengi tereyağı emülsiyonlu bahçe yaprakları, siyah armutlu cappelletti ve Kudüs enginarı, bıldırcın yumurtası ve dağ havyarı gibi yemekler yer alıyor.

No.47 Schloss Schauenstein / Fürstenau
İsviçre’nin küçük bir kasabasında, bir dağın tepesindeki uzak bir kalede yer alan Schloss Schauenstein’a kazara rastlamanız pek olası değildir, ancak kesinlikle geziye değer. Şef Andreas Caminada’nın liderliğindeki unutulmaz yemek deneyimi, Avrupa mutfağının modern bir vücut bulmuş hali olup, süper güler yüzlü hizmet ve onları 2019’da Sürdürülebilir Restoran Ödülü’nün kazananı yapan ileri görüşlü bir vizyonla tamamlanmaktadır.

No.46 SingleThread – Yeniden Giriş / Healdsburg
Kyle ve Katina Connaughton liderliğindeki SingleThread, şarapla ünlü Sonoma Vadisi’ndeki pitoresk Kaliforniya kasabası Healdsburg’da bulunan bir destinasyon restoranı ve butik otelidir. Şef Kyle, güçlü Japon etkisine sahip enfes bir tadım menüsü sunan mutfağı yönetiyor. Katina, çiftin yakınındaki, restoranın ürünlerinin çoğunun tedarik edildiği 24 dönümlük çiftliğini işletiyor.

No.45 Arpège – Yeniden Giriş / Paris
Bu Paris restoranı sebze ve bitki bazlı yemeklerin tapınağıdır. Vejetaryen mutfağının ‘maestro’su Alain Passard, eti popüler hale gelmeden çok önce 2001 yılında menüden çıkardı ve o zamandan beri süper taze kreasyonlarıyla müşterileri büyüledi. Menü, Passard’ın Paris’in hemen dışındaki üç biyodinamik ve organik çiftliğinden ve mutfak bahçelerinden günlük olarak toplanan mevsimlik ve yerel malzemeler kullanılarak hazırlanmıştır.

No.44 Mingles – Yeni Giriş / Seoul

Ünlü Koreli şef Mingoo Kang, Asya’nın En İyi 50 Restoranı kapsamında Kore 2024’ün En İyi Restoranı olarak adlandırılan Mingles’ın yaratıcı başkanıdır. Sıcak, düzenli ve toprak tonlarında bir alanda meşe palamudu jölesi ve deniz kulağından çan çiçeği köküne kadar sıra dışı yerel malzemelerle ziyafet çekin. Kang’ın kuzugöbeği ve lahana sosunu dana tendonu ve abalone ile kaynattığı artık efsanevi ‘karışma tenceresi’ kaçırılmamalı.

No.43 Nobelhart ve Schmutzig / Berlin

Kendisini ‘ses açısından yerel’ ve ‘Almanya’nın en politik restoranı’ olarak tanımlayan Nobelhart & Schmutzig, 2015 yılında açıldığından bu yana yalnızca büyük Berlin bölgesinden gelen malzemeleri sunmaya kendini adamıştır. Sahibi-sommelier Billy Wagner ve şef Micha Schäfer altı çeşit yemek sunuyor Eğlenceli bir akşam yemeği ve katı fotoğrafsız politika, konukları kendilerini tamamen yemek deneyimine kaptırmaya ve bölgenin lezzetleriyle bağlantı kurmaya davet ediyor.

No.42 Ikoyi / Londra
Arkadaşlar Jeremy Chan ve Iré Hassan-Odukale, 2017 yılında Ikoyi’yi çok az resmi eğitimle ancak çok fazla yetenek ve yaratıcılıkla kurdu. Yetenekli şef Chan tarafından hazırlanan menü, sınıflandırmaya meydan okuyan ve Afrika, Asya ve Birleşik Krallık’taki çeşitli ürünleri kullanan cesur ve yenilikçi yemekler içeriyor. Hassan-Odukale’nin göze çarpmayan ama güler yüzlü hizmeti, bu eşsiz yemek deneyimiyle mükemmel bir şekilde eşleşiyor.

No.41 Mayta / Lima
Şef Jaime Pesaque’in rafine Peru mutfağı, dokuz çeşitli tadım menüsünün tadını çıkarmak için dünyanın dört bir yanından yemek yiyenleri kendine çekiyor. Rengarenk tabaklar hem göze hem damağa hitap ediyor. Tarwi (And fasulyesi) ve kinoa çiçeği ile mısır ve bakla fasulyeli kaburga, bu mutfak sanat galerisinde bulunabilecek mutlaka deneyimlenmesi gereken seçeneklerden sadece birkaçıdır.

No.40 Le Du / Bangkok
Tay dilinde ‘mevsimler’ olarak tercüme edilen Le Du, restoranı 2013 yılında hizmete açan şef ve ortak sahibi Thitid ‘Ton’ Tassanakajohn’un buluşudur. 2023’te Asya’nın En İyi 50 Restoranı arasında 1 numara olarak adlandırılan Le Du, kaliteli mevsimsel Tay lezzetlerini sergiliyor. Modern yeteneklere sahip malzemeler. Tayland’da popüler bir yaz yemeği olan khao chae gibi yerel temel yemekler, domuz eti ezmesi, karides ve turp turşusu ile eşleştirilen kremalı yasemin kokulu dondurma ile yeniden tasarlandı.

No.39 Piazza Duomo / Alba

Enrico Crippa’nın mutfağı, tat, renk, doku ve aromanın öncülüğünde uzay ve zamanda yapılan bir yolculuktur. ‘Mevsimsel Şeyler’ menüsü, Piazza Duomo’nun seraları ile organik ve biyodinamik bahçelerinden elde edilen ürünlerin kullanıldığı 11 çeşitten oluşmaktadır. Her lokma, Fransız mutfağının zarafetini İtalyan tutkusu ve Japon hassasiyetiyle harmanlıyor; bunların hepsi Alba’nın muhteşem Piazza Risorgimento’su ve muhteşem duomo manzaralı tarihi bir binada servis ediliyor.

No.38 Sorn – Yeniden Giriş / Bangkok
Sahibi ve yönetici şef Supaksorn ‘Ice’ Jongsiri, baş aşçı Yodkwan ‘Yod’ U-Prumpruk ile birlikte Güney Tayland mutfağının ulusal ve uluslararası gastronomi elçileridir. Yemekler hem bölgesel mutfağı hem de şef Ice’ın çocukluğunu kutluyor. 90 yıllık bir evde yer alan Sorn’da yemek yiyenler, geleneksel pişirme yöntemleri ve hiperyerel malzemeler hakkında bilgi sahibi oluyor. Meşale zencefili, kanat fasulyesi, limon otu ve kızarmış hindistan ceviziyle hazırlanan geleneksel bir pirinç salatası olan özel yemek khao uum efsanedir.

No.37 Oteque – Yeniden Giriş / Rio de Janeiro
Rio de Janeiro’nun popüler Botafogo semtinde yer alan şef Alberto Landgraf’ın amiral gemisi restoranı, Brezilya’nın deniz ürünleri tapınağıdır. Rahat ama zarif mekan, yerel ve uluslararası restoran müşterilerini dinlenmeye ve taze malzemelerin gösterinin yıldızı olduğu minimalist ama sofistike bir tadım menüsünün tadını çıkarmaya teşvik ediyor. Çiğ kaz ciğeri ve çörek içeren sardalya turşusu, domuz derisi ve domuz omurgası suyuyla birlikte buharda pişirilmiş sulu istiridye ve çiğ Brezilya cevizi dondurmasından oluşan bir tatlı, konukları hayrete düşürüyor.

No.36 The Jane / Anvers
Geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan eski bir askeri hastanenin arazisinde yer alan The Jane, gerçek bir gastronomi tapınağı gibi hissettirecek şekilde yeniden tasarlandı ve şüphesiz dünyanın mimari açıdan en güzel restoranları arasında yer alıyor. Şef sahibi Nick Bril, tasarım ve sanattan personel üniformaları ve müziğe kadar bu kilisede kaliteli yemeklerle tüm duyuları canlandırıyor. Yemek yiyenler, çoğunlukla (çiğ) balık ve kabuklu deniz hayvanlarından oluşan, dashi tereyağlı özel ıstakoz gibi lezzetlerden oluşan dengeli bir set menünün tadını çıkarır.

No.35 Frantzén / Stokholm
Eski profesyonel futbolcu ve şimdiki şef Björn Frantzén’in buluşu olan Frantzén, yerel geleneklerden ilham alan klasik ve modern teknikleri Asya notalarıyla birleştiren, İskandinav mutfağının eşsiz bir melezidir. Öğle ve akşam yemeklerinde deniz tarağı, deniz kestanesi, salatalık, kişniş ve ayran gibi seçeneklerin yer aldığı tek bir menü mevcuttur; mavi ıstakoz, enginar, lardo, narenciye yaprağı yağı ve miyoga; ve yeşil bezelye, maitake ve Japon hardalı ile mangalda pişirilmiş bıldırcın.

No.34 Rosetta / Mexico City

Şef Elena Reygadas, gastronomiye aşık olmadan önce İngiliz edebiyatı okuyordu. New York’ta French Culinary Institute’da resmi eğitim aldıktan ve Londra’da Locanda Locatelli’de çalıştıktan sonra 2010 yılında Mexico City’ye dönerek Rosetta’yı açtı. Taze makarna servis eden İtalyan esintili bir restoran olarak başlayan restoran, artık geleneksel yemeklerin yeniden yorumlandığı Meksika odaklı mutfağa dönüştü. Özel taco, mısır tortillası yerine savoy lahana yapraklarıyla hazırlanır.

No.33 Pujol / Mexico City

Şef Enrique Olvera tarafından kurulan Pujol, kökleri yüksek kaliteli yerli malzemeler ve farklı tekniklerden oluşan, geleneksel Meksika tariflerine modern bir dokunuş katan ve bunları mümkün olan en zarif şekilde sunan yenilikçi bir teklif sunuyor. Pujol, ‘Asla israf etme’ mottosuyla küçük çiftlikleri destekleyerek, toprağa özen göstererek ve kaynakları verimli kullanarak sürdürülebilirliğe öncelik veriyor. Renkli ve şık yemekler her gün değişir ve kan portakalı aguachile (ceviche’ye benzer) ve ağız sulandıran ton balıklı taco içerebilir.

No.32 Den / Tokyo

Tokyo’nun tartışmasız en rahat ve davetkar Japon restoranı olan karizmatik şef Zaiyu Hasegawa’nın, memleketinin seçkin mutfağına her zaman yaratıcı yaklaşımı yenilikçi, esprili ve her zaman tatmin edicidir. Mutfak, Japonya’nın hiper-mevsimsel yemek geleneği olan kaiseki’ye dayanıyor, ancak menü her kesimden ilham alıyor. Hasegawa’nın imzası olan Dentucky Fried Chicken kanatlarının yanı sıra bir veya iki karınca içeren 20 bileşenli Den salatasını da kaçırmak günah olurdu.

No.31 Belcanto / Lizbon

Beğenilen şef José Avillez’in ilk mutfak çabası, müşterileri çağdaş Portekiz mutfağında bir yolculuğa çıkarıyor. İyi tasarlanmış 45 kişilik restoran, tonozlu tavanlar, minimalist avizeler ve yüksek pencerelerle dekore edilmiş samimi bir mekandır. Alakart ve tadım menüsündeki yemekler arasında kişnişli ızgara hake, kurutulmuş yumurta sarısı ve siyah trüf mantarı ile çıtır ekmek ve mantarlı yumurtanın yer aldığı tuhaf bir şekilde adlandırılan ‘Altın yumurtlayan kazın bahçesi’ yer alıyor.

No.30 Restoran Tim Raue / Berlin

Şef Tim Raue, Asya’yı dolaşıp yemeklere aşık olduktan sonra Berlin’e geri döndü ve 2010 yılında kendi adını taşıyan restoranını açtı. Japon, Tayland ve Çin mutfağından ilham alan şef, her ülkenin unsurlarını birleştiren bir menü yarattı. Aynı zamanda Raue’nin yemekleri, vücudu strese sokmak yerine enerjiyi serbest bırakmaya odaklanıyor, bu nedenle menüde ekmek, makarna veya pilavın yanı sıra rafine şeker, süt ürünleri ve gluteni bulamazsınız.

 

No.29 Borago / Santiago

Şef Rodolfo Guzmán’ın yarattığı yemekler sadece görsel olarak çarpıcı ve inanılmaz lezzetli değil, aynı zamanda sürdürülebilirliği temel alarak hazırlanmış. Sıfır mil pişirme felsefesine sahip olmak, yerel ekosistemleri korumak ve sorumlu kaynak kullanımı Boragó’da uygulanan ölçümlerden bazılarıdır. Şef Guzmán yerli Şili ürünlerini ön plana çıkarıyor ve yemeklerinde yerli bitkileri birleştiriyor; bunun sonucunda yabani üzüm ve meyvelerle birlikte pembe Maule domates bifteği ve deniz havuçlu muhallebi ile kral yengeç gibi yaratıcı bir şekilde hazırlanmış tabaklar ortaya çıkıyor.

No.28 Elkano / Getaria

Aitor Arregui, bu restoranı babası Pedro’dan devraldı ve Elkano’yu sadece Bask Bölgesi’nde değil, dünya çapında ünlü yapan ızgara tekniğini kullanmaya devam etti. Getaria’nın kalbinde yer alan ve özel kalkanın bütünüyle dikkatlice ızgaralanmadan önce yakalandığı Cantabria Denizi ile çevrili olan gezegendeki en iyi şeflerin çoğu buraya hac ziyareti yapıyor. Geleneksel bir Bask balık güveci olan Kokotxas ve bahar mantarları, tadım menüsünde bulunan seçeneklerden bazılarıdır.

No.27 A Casa do Porco / São Paulo

Yardımcı şefler Jefferson Rueda ve Janaína Torres tarafından işletilen ilginç bir şekilde dekore edilmiş restoran, São Paulo şehir merkezinin kalbinde yer almaktadır. ‘Domuzun evi’ anlamına gelen adını onurlandıran A Casa do Porco, hayvanın her parçasının kullanıldığı alakart ve tadımlı bir menü sunuyor. Menüde, el yapımı şarküteri ürünlerinden manyok çıtır ve domuz rostosu, su teresi emülsiyonlu mortadella sandviçi ve domuz eti tartarına kadar her şeyi bulacaksınız.

No.26 The Chairmen / Hong Kong
The Chairman tam olarak bir fenomen çünkü öyle olmaya çalışmıyor: teatrallik yok, halkla ilişkiler taktikleri yok, Instagram odaklı bir sunum yok; burası yemeğin önce geldiği, ardından hızla rahat, sade bir havanın geldiği bir restoran. Klasik Kanton mutfağının sessizce yenilikçi bir şekilde yeniden yazılması, Çin’in mutfak tarihinin temelleri üzerine inşa edilmiş tamamen yeni tarifler biçiminde geliyor. Baş aşçı Kwok Keung Tung’un desteğiyle Danny Yip liderliğindeki menüde Sichuan biberli haşlanmış öküz kuyruğu ve buharda pişirilmiş taze çiçekli yengeç, eski Shaoxing şarabı, hoş kokulu tavuk yağı ve yassı pirinç eriştesi gibi yemekler yer alıyor.

No.25 El Chato / Bogota

Şef Álvaro Clavijo, birlikte çalıştığı üreticilere saygı duruşunda bulunan bu çağdaş Kolombiya bistrosunun arkasındaki yaratıcı güçtür. Yerel lezzetleri yeniden tanımlamaya kendini adamış olan Clavijo, şekerlenmiş yerli patatesli tavuk kalpleri ve fermente süt bazlı bir çeşni olan suero costeño gibi şeyleri içerebilecek mevsimlik alakart ve tadım menülerine dahil edilecek yeni ürünler aramak için düzenli olarak ülkesini keşfediyor. Hindistancevizi pirinci ve bir kök sebze olan arracacha ile midye ve demirhindi ve karıncalı ıstakoz.

No.24 Odette / Singapur
Odette, şef Julien Royer tarafından 2015 yılında aynı adı taşıyan büyükannesine gastronomik bir aşk mektubu olarak kurulan modern bir Fransız restoranıdır. Beş ila yedi çeşitten oluşan tadım menüleri Fransız mutfağına dayanmaktadır, ancak yemeklerin çoğunda Asya etkisi de belirgindir. Dünyanın En İyi 50 Restoranı dalında Şeflerin Seçimi Ödülü 2023’ü kazanan Royer, çiftçi bir aileden geliyor; bu da onun üretim konusundaki dikkatli yaklaşımını ve malzemeleri zanaatkar üreticilerden tedarik etmeye olan ilgisini açıklıyor.

No.23 Sühring – Yeniden Giriş / Bangkok
İkiz kardeşler Mathias ve Thomas Sühring, ana vatanları Almanya’nın yanı sıra Hollanda, İtalya ve Tayland’da biriken lezzetleri, teknikleri ve deneyimleri Tayland’ın hareketli başkentinde tek bir modern çatı altında birleştiriyor. Aal Grün, salatalıklı füme yılan balığı, dereotu ve turna balığı yumurtası gibi yemekler ve Brittany ıstakozu, beyaz kuşkonmaz, bezelye ve morellerden oluşan bölgesel Alman sebze yemeği Leipziger Allerlei, bol miktarda Alman mutfağı nostaljisini kışkırtıyor.

No.22 Steirereck / Viyana
Şef Heinz Reitbauer bu aile restoranını neredeyse 20 yıl önce devraldı. Restoranın bulunduğu orijinal binanın tarihi 1904’ten kalmadır, ancak çarpıcı aynalı cam uzantının duvarları, yaz aylarında Viyana’nın yeşil Stadtpark’ında yarı açık havada yemek yeme imkanı yaratmak için yükselen duvarlara sahiptir. Menüde, nadir et ve balık türleri ve nesli tükenmekte olan meyve ve sebze çeşitleri de dahil olmak üzere çok sayıda bilinmeyen veya uzun süredir unutulmuş Avusturya malzemeleri sergileniyor. Ekmek tutkunları için bir cennet olan bu restoran, 25 çeşit çeşidiyle yerel fırıncıların yaratıcılığını sergiliyor.

No.21 Florilège / Tokyo

Florilège’de şef Hiroyasu Kawate, 16 kişilik tek, uzun bir masa etrafında oturan konuklara çağdaş Fransız mutfağından oluşan yaratıcı tadım menülerini sunuyor. Şeflerden oluşan bir aileden gelen Kawate, her zaman aynı yolu izlemek istediğini biliyordu. On yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir yemekler üreten Chef, şimdi misyonunda daha da ileri gitmek istiyor. Aşçı ve ekibi, yerel olarak hasat edilen Japon sebzelerini merkeze alan, bitki odaklı bir menü sunarak daha az et, süt ürünleri ve deniz ürünleri sunmaya kararlıdır.

No.20 Wing – Yeni Giriş / Hong Kong
Wing’in yemekleri, sekiz büyük Çin mutfağına saygı duruşu niteliğinde olup, kuralsız çağdaş bir yorumla geleneğe yenilikçi bir şekilde saygı göstermektedir. Kuru olgunlaştırılmış çıtır Kanton tavuğunu düşünün; mükemmelleşmesi 80’den fazla denemeyi gerektiren bir tarif; Japon istiridyeleriyle eşleştirilen evde tedavi edilen yüzyıl yumurtası ve şişirilmiş bir Çin böreğine sarılmış, domuz göbeği benzeri, kızarmış deniz salatalıklarından oluşan bir dilim. Wing, Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesine girerek 2024’ün En Yüksek Yeni Girişi unvanını kazandı.

No.19 Real / Castel di Sangro
Yeşilliklerle çevrili, 16. yüzyıldan kalma bir manastırda yer alan Reale, şef Niko Romito’nun başyapıtıdır. Restoran, konukları hayranlık içinde bırakacak bir mutfak tarzıyla bitkilerin dünyasına büyük önem veriyor. Tabaktaki minimalizm, lezzetin karmaşıklığını yansıtıyor. ‘Havuç’, ‘Kabak’ ve ‘Karnabahar’ (yılın mevsimine göre) gibi yemeklerde mütevazı isimlerinin ötesinde çok daha fazlası var. Yıllar boyunca Şef Romito, fermantasyon ve un üzerine çalışmaya çok zaman ayırdı, bu yüzden kesinlikle ekmeği atlamak istemeyeceksiniz.

No.18 Plénitude / Paris
Bu Paris restoranı her şeye sahiptir: muhteşem konum, zarif tasarım, ünlü şef Arnaud Donckele’nin etkileyici yemekleri ve mükemmel servis. Olağanüstü ve bazen de duygusal bir yemek deneyimi sunan Plénitude, 2024 Gin Mare Konukseverlik Sanatı Ödülü’nü kazandı. Alexandre Larvoir, evin ön cephesinin koreografisini yönetiyor ve konuklara mekanın etrafında bir tur atma konusunda rehberlik ediyor. Gezi, müşterilerin tercih ettikleri peynirleri ve hatta kendi tabaklarını seçebilecekleri ‘gizli’ bir peynir mağarasını ziyaret etmeyi de içeriyor.

No.17 Kol / Londra
Meksikalı şef Santiago Lastra, ağırlıklı olarak İngiltere’den gelen malzemeleri kullanarak otantik Meksika yemekleri üretme vizyonuyla 2020’nin sonlarında Kol’u kurdu. Bu zorlu görev, limon yerine deniz topalak kullanmak gibi yaratıcı değişikliklere yol açarak mutfağına belirgin bir İngiliz nüansı kazandırdı. Sürekli gelişen tadım menüsünde Lastra’nın imzası olan kerevit taco, lansmandan bu yana tek dayanak noktası oldu. Taco önceden monte edilmiş ve yuvarlanmaya hazır olarak gelir; kabuklu hayvan kafası ayrı olarak servis edilir ve daha fazla umami derinliği için tabağa sıkılacak şekilde tasarlanmıştır.

No.16 Kjolle / Lima
Kjolle, Lima’daki Central’ın baş aşçısı olarak ün kazanan ve şu anda En İyinin En İyisi şöhretler listesinin bir parçası olan Pía León’un ilk solo girişimidir. León, Kjolle’de yemekleri yüksek düzeyde araştırma ve testlerle göstererek doğal lezzetleri korumaya çalışıyor, ancak ürünler her zaman tanınabilir ve mümkün olduğunca az israfla asla aşırı manipülasyona uğramaz. Leon’un en tanınabilir yemeği basitçe Many Tubers olarak adlandırılır ve bir tahıl gevreği olan cañihua hamurundan yapılmış bir turta üzerinde servis edilen kremsi bir oca ezmesi (yayla yumrusu) ile bir arada tutulan, And patatesine benzer bir kök olan kavrulmuş sarı ve kırmızı olluco dilimlerinden oluşur. Kinoaya benzer.

No.15 Sézanne / Tokyo
İngiliz şef Daniel Calvert, Londra, Paris, New York ve Hong Kong’da çalıştıktan sonra 2021’de Sezánne’yi açtı. Japon hassasiyetiyle hazırlanan Fransız mutfağının başarısı, Sezánne’in Asia’s 50 Best Restaurants 2024’te 1 numara olarak taçlandırılmasını sağladı. Ağız sulandıran menü, mevcut malzemelere göre değişir ve yavaş yavaş tavukla haşlanan ördek kaz ciğeri gibi unutulmaz yemekleri içerebilir. Bacak ve soya sosu, beyaz kuşkonmaz ve hodanla servis edilen Akkeshi istiridyeleri ve Saga’dan safranlı muhteşem Sauternes dondurması.

No.14 Quique Dacosta / Dénia
Aynı adı taşıyan restoranın arkasındaki adam Quique Dacosta, Valensiya mutfağının bu cennetinde Levant’ın balık, deniz ürünleri ve pirinç yemeklerine saygı duruşunda bulunuyor. 30 yılı aşkın tecrübesiyle Dacosta’nın yemeklerine bakmak her zaman heyecan verici olmuştur ve aynı zamanda İspanya’nın yenilebilir ekosistemini akıllı inovasyon ve ileri teknikle yükseltmektedir. 2024 tadım menüsü Por Amor al Arte II (Sanat Aşkına II), uyumlu ve duyarlı bir yaklaşımla müşterilerin duygu ve duygularını harekete geçirmeyi hedefliyor.

No.13 Trèsind Stüdyo / Dubai
Hindistan’ın zengin ve çeşitli mutfak mirasına bir övgü niteliğindeki Himanshu Saini ve ekibi, 17 yemeğin incelikli ama ulaşılabilir bir incelemesiyle akşam yemeği yiyenlere mümkün olan en kişisel hizmetle rehberlik ediyor. 20 kişilik restoran, açık mutfağın sahne olduğu samimi bir tiyatroyu andırıyor. Taze çiçekler, yapraklar, deniz kabukları ve kelebekler gibi doğal unsurlar, her bölgenin en iyilerini öne çıkaran dört perdelik gösterinin ana karakterlerini canlandırıyor. Mütevazı pani puri’den törensel Sadhya’ya ve rahatlatıcı bir körinin Stüdyo versiyonuna kadar tüm temeller kaplıdır.

No.12 Lido 84 / Gardone Rivierası
Lido 84, bildiğiniz gibi değil, tam anlamıyla İtalyan yemekleri sunuyor. Yerel malzemeler, eski tarif kitapları ve uluslararası yemek pişirme teknikleri üzerine yıllarca süren araştırmalar, sanatın her türüne olan tutku ve müşteriye öncelik verme konusundaki derin inançla birleşerek Riccardo ve Giancarlo Camanini’nin restoranını bir başyapıta dönüştürdü. Garda Gölü kıyısındaki büyüleyici eski bir binada yemek yiyenler, Riccardo’nun işçiliğe ve en yüksek kaliteli ürünlere neredeyse şiirsel övgüsünün tadını çıkarıyor.

No.11 Septime / Paris
Eskiden Alain Passard’ın ikonik Arpège’sinde çalışan, grafik tasarımcıdan şefe dönüşen Bertrand Grébaut, bu süper havalı restoranın mutfağına başkanlık ederken, okul arkadaşı ve eski ekonomist Théo Pourriat yemek odasını işletiyor ve şarapları seçiyor. Bu neo-endüstriyel bistrodaki yemekler mevsimlere göre belirleniyor ve gösterişsiz bir şekilde servis ediliyor. Çavdar ekmeği sosu ve hardal tohumu turşusu ile kavrulmuş hindiba veya yabani ot sosu, yabani sarımsak turşusu ve siyah domuz pastırması eşliğinde mükemmel şekilde ızgaralanmış yeşil kuşkonmaz sapı gibi küresel dokunuşlara sahip, düşünceli, içerik odaklı tabaklar bekleyin.

No.10 Don Julio / Buenos Aires
Pablo Rivero, Don Julio’yu 1999 yılında, 20’li yaşlarının başındayken mahalle parrillası (et lokantası) olarak açtı. Bugün aile tarafından işletilen restoran, Rivero’nun organik tarıma ve yerel ürünlere olan eşsiz tutkusuyla Arjantin’i en büyük gastronomi sahnelerinde temsil ediyor. Yönetici şef Guido Tassi, mevsimsel mevcudiyete ve yerel mahsullere odaklanarak ve en iyi biftekler ve inanılmaz zanaatkar şarküteri ürünleri için yalnızca otlarla beslenen Aberdeen Angus ve Hereford sığırlarını seçerek ‘tohumun etrafında’ menüyü tasarlıyor. Don Julio, özel bifteklerin yanı sıra geniş bir yelpazede en kaliteli şarapları gururla sunmaktadır: restoranın mahzeninde 14.000’den fazla Arjantin etiketi bulunmaktadır. Bu tutku, Rivero’nun The World’s 50 Best Restaurants’ta Beronia Dünyanın En İyi Sommelier Ödülü 2024’ü kazanmasına yardımcı oldu.

No.9 Gaggan / Bangkok
Hintli şef Gaggan Anand, “duyulara hitap eden bir mutfak macerası ve duygularda hızlı bir yolculuk” yaratmak için kaliteli yemek deneyiminin sınırlarını zorlama misyonunda. Menüde Fransız, Tayland ve Japon etkilerinin yanı sıra kaliteli yemek esintileri taşıyan, türünün tek örneği, ilerici Hint mutfağı sunulmaktadır. Konukların elleriyle yemek yemeleri ve hatta tabağı yalamaları teşvik edilebilir. Gaggan, Asya’nın 50 En İyi Restoranı 2024’te 3. sırada yer aldı ve The World’s 50 Best Restaurants’ta Asya’nın En İyi Restoranı 2024 unvanını kazandı.

No.8 Alchemist / Kopenhag

Bir restoranda yaptığınız hiçbir şeye benzemeyen bir yolculuğa hazır olun. Narnia’yı veya Orta Dünya’yı anımsatan süslemelere sahip iki ağır bronz kapı, sizi Alchemist’in gizemli dünyasına götürüyor. Rasmus Munk liderliğindeki teatral ve sürükleyici yemek deneyimi, yemeklere göre değişen çeşitli grafiklerle kubbeli bir çatı altında gerçekleşiyor. Munk, klasik teknikleri, modern araştırmaları ve mevcut en iyi ürünleri kusursuz bir şekilde birleştirerek lezzet dolu, aynı zamanda çevre ve diğer önemli sosyal konular hakkında güçlü mesajlar içeren yiyecekler ortaya çıkarıyor.

No.7 Quintonil / Meksika şehri
Adını bazı yemek ve içeceklerde bulunan yeşil bir bitkiden alan Quintonil, taze, yerel malzemeler ve geleneksel Meksika lezzetleri arayanların adresidir. Restoran, denkleme olağanüstü konukseverlik katan şef Jorge Vallejo ve eşi Alejandra Flores’in başyapıtıdır. Mevsimlik tadım menüsünde elote kremalı ördek pibil tamales, geleneksel siyah recado soslu kızarmış öküz kuyruğu, melipona ballı kremalı fraîche, bektaşi üzümü ve havyar veya dikenli armut karı gibi yaratıcı yemekler yer alıyor.

No.6 Atomix / New York
Bu, Kore yemeklerinin en iyi halidir: Sofistike ve leziz yemekler, mirasa dayalı, ancak farklı ve yenilikçi yemekler. Yemekler, her müşterinin hayranlıkla ayrılmasını sağlayacak ayrıntılara dikkat edilerek teslim edilir. İşletmeyi yöneten Ellia Park ve eşi şef Junghyun ‘JP’ Park, K-Wave fenomeninin en üst düzey gastronomik tezahürünü sağlıyor. Örneğin deodeoklu kuzu etini (bir Kore kök sebzesi) ya da pilavın üzerine karides ve yumurtayla servis edilen deniz hıyarını ele alalım. Her yemek, Atomix’in 2024 Kuzey Amerika’nın En İyi Restoranı olmasına yardımcı olan, malzemeler, menşei ve ilham hakkında erişilebilir bilgiler sağlayan açıklayıcı bir kart eşliğinde güzel özel yapım seramiklerle servis ediliyor.

No.5 Maido / Lima
Lima’nın popüler Miraflores semtinde yer alan bu zarif restoran, 2009 yılında saygın şef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura tarafından açıldı. Karizmatik Micha, Japon tekniklerini ve Perulu malzemeleri Nikkei mutfağında birleştiriyor. Avokado, yumurta, domates ve chashu’dan (kızarmış domuz yağı) oluşan The Triple ve caracoles al sillao (soya sosu), deniz salyangozları, sarı biber köpüğü ve Nikkei sos. Sevgili aşçı Micha, meslektaşları tarafından The World’s 50 Best Restaurants 2024’te Estrella Damm Şeflerin Seçimi Ödülü’nün kazananı olarak seçildi.

No.4 Diverxo / Madrid
Şef Dabiz Muñoz, mutfağını hazcı, yaratıcı ve öngörülemez olarak tanımlıyor. Diverxo’da yemek yiyenlerin bekleyebileceği şey tam olarak budur. Muñoz, gastronomik sınırları mümkün olduğu kadar zorlamayı seviyor. Bu restorandaki her şey, cesur dekorasyondan teatral yemeklere kadar, Pirene’de olgunlaştırılmış nigiri, Japon paella veya vindaloo köri ve Yunan yoğurdu ile kavrulmuş havyar gibi benzersiz kombinasyonlar içeren bir sanat eseridir. Yiyecekleri Dünyanın En İyi Sommelier 2023’ü Miguel Ángel Millán’ın inanılmaz şarap seçkisiyle eşleştirmeyi unutmayın.

No: 3 Table by Bruno Verjus / Paris

Tablo (Fransızca telaffuz edilir), özel köşeler oluşturan dalga şeklinde tasarlanmış uzun bir tezgahın yanı sıra açık bir mutfağa sahiptir. Hevesli yemek yiyenler her hareketi takip edebilir, en mevsimlik otlar ve sebzelerden oluşan günlük olarak değişen bir yemek olan Günün Renkleri de dahil olmak üzere her tabağı görebilir ve Verjus’un deniz yosunu ile haşlanmış büyük yeşil kuşkonmazı nasıl servis ettiğine veya şekerli bezelye ile ıstakoz hazırladığına tanık olabilir. Isırgan otu ve kapari karışımı. Güler yüzlü hizmet, muhteşem şarap ve inanılmaz yemekler, restoranın 2023’te Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde ilk kez göründüğünde ilk 10’a girme başarısını elde etmesini sağladı ve 2024’te daha da yükseldi.

No.2 Asador Etxebarri / Atxondo

Dağlar ve gür yeşilliklerle çevrili huzurlu bir Bask köyünde bulunan bu büyülü destinasyon restoran, Victor Arguinzoniz’in yarattığı olağanüstü yemekleri denemek için dünyanın dört bir yanından seyahat eden yemek meraklılarına ev sahipliği yapıyor. Şef, hem a la carte hem de 14 çeşit tadım menülerinde doğal lezzetleri ön plana çıkarıyor ve malzemelere öncelik veriyor. Tosttaki hamsi ve lezzetli kırmızı Palamós karidesinden yemeğin sonunda pancarlı sütlü dondurmaya kadar her yemek ızgara kullanılarak hazırlanıyor. Asador Etxebarri, Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde sürekli olarak üst sıralarda yer alıyor ve 2009’dan bu yana yalnızca bir kez listeden çıktı.

No.1 Disfrutar / Barselona

Şefler Oriol Castro, Eduard Xatruch ve Mateu Casañas’ın bu yılı kutlamak için birçok nedeni var. Restoranın 10. yıl dönümünü kutlamanın yanı sıra, üst düzey ödüller de aldılar. Disfrutar, S.Pellegrino & Acqua Panna sponsorluğunda Dünyanın En İyi Restoranı 2024 seçildi. Üçlü aynı zamanda Avrupa’nın En İyi Restoranı 2024 ödülünü de evine götürüyor. Castro, Xatruch ve Casañas, 2014 yılında Disfrutar’ı açmadan önce El Bulli’de buluştu. Yaratıcı yemekler olağanüstü teknik beceriyle uygulanıyor ve mümkün olan en eğlenceli şekilde servis ediliyor. 30 çeşitten oluşan iki paralel menü sunulmaktadır: Klasik ve Festival. İlkinde çok küresel hindistan cevizli Tay tarzı mürekkep balığı ve kombu spagetti, badem ve üzümlü kabak gibi yemekler bulunurken, meşhur hoşgörülü havyar dolgulu Panchino çöreği ve harika dondurulmuş gazpacho sandviçi Klasik seçeneğinde bulunabilir. Seçilen menü ne olursa olsun kesin olan bir şey var: hayatınızın yemek deneyimini yaşayacaksınız.

 

Kaynak – Fotoğraf

Sestri & Dinle

Merhabamız rengini Ege’den alır…

Kırmızımız rengini Mevlana ve Yunus’un Aşk’ından getirir…

Boyandık yola düştüğümüzde Ege’den maviye; karadaki denizden de kırmızıya.

Şimdi Sestri ve Dinle birlikte boyayacak tüm dünyayı ve Anadoluyu yeniden ve en yenisinden maviye kırmızıya….

Serendipians